Zašto je detoksikacija tela važna i kako da je pravilno sprovedete

Ukoliko ne pomognemo organizmu da se reši toksina koje unosimo putem vazduha, hrane, lekova i kozmetike, možemo osetiti umor, nesanicu, probleme sa kilogramima, bolove u mišićimo i druge tegobe.  Toksini dospevaju u naš organizam iz vazduha, kroz hranu, lekove i kozmetičke proizvode a evo kako pomoći telu da ih se reši. Ukoliko mu ne pomognemo na vreme osetićemo nedostatak energije, probleme sa težinom, nesanicu, promene raspoloženja, imaćemo teškoće sa koncetracijom, bolove u mišićima i zglobovima, ekcem, astmu, alergije… 

Od čega zavisi uspeh detoksikacije organizma Naš organizam je sposoban da metaboliše (razlaže i oslobađa se) hemikalije koje unosi u organizam. Ali to ne treba zloupotrebvljavati. Uspeh tog „posla“ naravno, zavisi od genetskih predispozicija količine hemikalija kojima smo izloženi. Iako gotovo svaka ćelija ima mogućnst da se detoksikuje, jetra je ipak glavni organ koji se bavi ovim poslom.

Drugi veliki deo procesa detoksikacije odvija se u gastrointestinalnom traktu. Međutim, prisustvo aditiva iz hrane, pesticida, konzervansa, nedostatak dobrih bakterija i previše loših, mogu da ugroze zdravlje creva i ometu uspešno čišćenje organizma. Zato je neophodno posvetiti više pažnje hrani koju jedemo. Stručnjaci nas odavno podsećaju da je jedan od najboljih i najpraktičnijih načina da detoksikujete organizam, da prestanete da konzumirate rafinisanu i industrijski prerađenu hranu, i da 2-3 dana samo pijete dosta vode i jedete voće i povrće. 

Detoksikacija će vas osvežiti, ali toksini koje ćete izbaciti iz organizma moraju da prođu kroz krvotok, tako da možete da osetite neke kontraefekte kao što su osip, neprijatan telesni miris, zadah iz usta, mučnina, curenje iz nosa, dijareja ili konstipacija. Ali izdržite sa detoksikacijom. Svi pomenuti simptomi su znak da organizam izbacuje toksine. Tokom detoksikacije pijte puno vode. 

 Šta se preporučuje tokom detoksikacije Voće: Jabuke (jesti ih dva puta dnevno), grožđe, kivi, limun, jagode i kruške kao odličan izvor energije. Povrće: Artičoke, cvekla,brokoli, kupus, šargarepa, celer, zelena salata, kopriva, crni luk, potočarka i morske alge. Dijeta za detoksikaciju Svakog jutra popijte kašiku mlevenog lanenog semena sa čašom vode. Tokom detoksikacije i nekoliko dana nakon nje, izbegavajte kafu i čaj (koje niste pili ni nedelju dana pre nego što ste počeli detoksikaciju.) 

1. dan Ujutro: Popijte čašu (2dl) tople vode sa sokom od pola limuna. Ostatak dana: Jedite grožđe (ukoliko nije sezona grožđa izaberite voće koje je aktuelno u sezozoni) kad god osetite glad. Dozvoljeno je da pojedete 1 kg grožđa/sezonskog voća. Pijte dosta tečnosti (minimum 8 čaša od 2dl), i to: vode, biljnih čajeva (od nane, kamilice, đumbira) i sveže isceđenih sokova od šargarepe, celera, jabuke. 

2. dan Ujutro: Popijte čašu tople vode sa sokom od limuna. Ostatak dana: Pijte dosta vode, biljnih čajeva, sokova od povrća razređenih sa vodom (u razmeri 1:1). Minimalna količina tečnosti je 8 čaša (od 2dl). 3. danDoručak: Sirovo povrće (izaberite nešto od nabrojanog). Pojedite koliko god možete. Popijte dosta vode i biljnih čajeva. Ako vam je teško da jedete sirovo voće, napravite sokove od mešavine voća. Ručak: Salata od povrća (izaberite od nabrojanog), sirovog ili kratko obarenog. Pijte dosta vode i biljnih čajeva. Večera: Čorba od povrća. Pijte dosta vode i biljnih čajeva. (Stil)

Svakako prava preporuka je da se obratite stručnim licima koji će vas nakon detaljne konsultacije uputiti na dalje korake. U našem centru pored stručnih saveta dobićete i detaljan detox i dijet plan, a više o tome možete pročitati u našoj SPA RUBRICI.  

Zakažite besplatne konsultacije

Prijavite se na naš newsletter

Povremeno ćemo vas obavestiti o posebnim akcijama i popustima koje spremamo kako za naše verne, tako i za naše nove klijente