Istine i zablude: Da li je botoks zaista opasan?

Botoks je u poslednjih dvadeset godina doneo najveći napredak u savremenoj estetskoj i opštoj medicini, a ujedno je i najpopularniji estetski tretman u svetu. Međutim, samo njegovo ime je kontroverzno jer potiče od brenda neurotoksina Botox koji podrazumeva svaki preparat na bazi botulinum toksina sa tom namerom. 

Pre primene botoksa kod svakog pacijenta potrebno je ispitati irad pojedinih mišića koji učestvuju u mimici lica. Mišići se s vremenom opuštaju budući da botoks blokira put nervnim impulsima prema mišiću. Koža koja prekriva te mišiće zateže se i ravna je, jer je preostali aktivni mišići su napeti i na taj način se eliminišu bore. Da bi vam najbolje predstavili suštinu botoksa, njegovu primenu smo podelili u nekoliko sledećih segmenata. 

ISTINABotoks uzrokuje pad kapka Kada se botoks ubrizga u predeo kapka, oko oka ili na čelu postoji velika verovantoća da dođe do kapka i tako prouzrokuje njegov pad. Iako neke činjenice pokazuju da se ovo retko dešava iskusnim lekarima, ipak je moguće. Botoks bi trebalo da ostane na površinskim delovima mišića, ali ukoliko uđe dublje u mišiće dolazi upravo do ovog problema. Da vas ne bi preplašili skroz dobra vest je da je ovo stanje privremeno i traje nekoliko nedelja. Ali, složićete se da je neprijatno!?

Botoks nije zamena za filer Ukoliko niste znali, primena botoksa se radi na sledeći način: ubrizgava se pod kožu baš kao i filer. Međutim, jasno je zašto postoji velika sličnost. Botoks je zadužen za ravnanje bora baš kao što to radi i filer, ali ne i za njihovo popunjavanje. On ih izravnava tako što sprečava mimiku lica koja stvara bore. Ovi efekti nisu trajno rešenje, jer nervi koji pokreću mišiće, ponovo se rekonektuju pogotovo kod onih osoba koje su sklone fizičkim aktivnostima. Moramo vam napomenuti, ukoliko je vaš botoks tretman trajao nekoliko nedelja, vrlo je verovatno da ste dobili mnogo slabiji rastvor. 

ZABLUDA:Efekat „smrznutog“ lica Botoks ne parališe mišice lica, nego samo slabi pokretljivost kako bi, sprečio već pomenutu mimiku lica. Nikako se ne primenjuje na celo lice, već samo na ciljane (željene) delove koje su preopterećene mimikom, kao kod osoba koje se puno smeju i čija mimika lica je i više nego „napregnuta“. Kada je botoks stručno ubrizgan, lice uglavnom zadržava svoju dragocenu mimiku i njegovu izražajnost. „Brisač“ bora Botoks je efikasan u eliminisanju bora samo kod lepe mlade i zdrave kože jer one još nisu dovoljno „usečene“. Kod kože koja je starija i koja već ima urezane bore, botoks nema velikog udela. On će samo sprečiti njihovo produbljivanje, ali složićete se, od godina se pobeći ne može. NAPOMENA Zbog nedostatka studija o mogućim efektima botoksa na fetus, proizvođači i lekati sprecijalisti ne savetuju njegovu primenu tokom trudnoće i dojenja. (Lepotaizdravlje.rs)

Za informacije o tretmanu i trenutnim akcijama, pošaljite poruku ili pozovite 011 / 240 45 45

Prijava na newsletter

Povremeno ćemo vas obavestiti o posebnim akcijama i popustima koje spremamo kako za naše verne, tako i za naše nove klijente

Zakažite besplatne konsultacije

Prijavite se na naš newsletter

Povremeno ćemo vas obavestiti o posebnim akcijama i popustima koje spremamo kako za naše verne, tako i za naše nove klijente