Masaža za trudnice


Period isčekivanja bebinog rođenja, posebno u zadnjim mesecima trudnoće, mnogim trudnicama prolazi u suočavanju s problemima u cirkulaciji, bolovima u leđima, pogotovo u donjem delu, natečenim nogama i stopalima, te otežanim kretanjem.

Pitanja poput ” Da li je dozvoljena masaža u trudnoći, kako mi može masaža pomoći, koliko često smem da idem na masažu, ko je obučen za rad sa trudnicama, gde da nađem obučenog terapeuta za moje stanje, kako li se izvodi masaža trudnica, su samo neka od čestih pitanja koja muče sve trudnice… a evo i odgovora koje tražite

Da li je masaža u trudnoći dozvoljena?

Apsolutno- DA! Ako je izvodi pravilno obučeni terapeut.
Masaža može biti od velike pomoći u ublažavanju tegoba u trudnoći, ali ona mora biti posebno prilagođena. Masaža trudnice smanjuje bol u leđima, poboljšava san, cirkulaciju krvi I priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora.

Kada i kako masirati?

Zbog velikih telesnih i hormonalnih promena koje se pojavljuju kod trudnice, neki lekari ne preporučuju masažu tokom prva dva-tri meseca.  To je vreme kad se žena treba prilagoditi svojoj trudnoći kako bi se osećala ugodno. Drugo i treće tromesečje je odlično vreme za početak s masažom.

Preporučuje se blaga i nežna masaža, jer trudnica ne bi smela da oseti bol. To će se postići time što će terapeut obučen za rad sa trudnicama postaviti trudnicu u pravilan položaj, izvoditi pokrete koji odgovaraju telu trudnice, izdozirati pritisak, naravno, sve vreme ostvarujući komunikaciju sa trudnicom.

Kako se izvodi masaža trudnica?

Masaža se izvodi tako što trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod stomaka se stave jastučići da bi omogućili što udobniji položaj. Masaža mora biti bez jakih i naglih pritisaka. Masira se gornji deo leđa, ruke i noge. Donji deo leđa i stomak se ne diraju, već samo lagano premazuju uljem, koje mora biti pažljivo odabrano jer jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Preporučujemo eterična ulja za korištenje tokom trudnoće sa mirisom: mandarine, lavande, limuna.

Šta je limfna drenaža kod trudnica?

Limfna drenaža koristi anatomska i fiziološka znanja o sastavu cirkulacije čoveka. Stimuliše aktivnost limfnih sudova , obnavlja prolazak limfe na kritičnim tačkama i ubrzava metabolizam tkiva. Učestali problemi kao što su problemi cirkulacije i inervacije u nogama, što uzrokuje otečene i bolne noge, celulit i prekomernu težinu, probleme venske cirkulacije, a posledica su prekomernog stajanja i smanjene telesne aktivnosti (dugo sedenje), a posebno u trudnoći.

Najstručnije limfnu drenažu izvode viši fizioterapeuti. Masaža se fokusira na određene delove tela, a cilj joj je podstaknuti daljnji protok tečnosti kroz telo. Ritmička masaža koja pokreće limfni system je ugodna i opuštajuća. Masaža kao sastavni deo limfne drenaže uklanja blokade u limfnom sistemu i time doprinosi opštem zdravlju.

Nije za sve trudnice!

Limfna drenaža nije preporučljiva kod trudnica koje imaju komplikacije u trudnoći i koje moraju mirovati.

limfna-drenaza-u-trudnoci-1

limfna-drenaza-u-trudnoci-3